Brons Quinn Hofman op NK judo

Quinn derdeOp de Nederlandse Kampioenschappen -15 jaar die afgelopen zaterdag 12 maart in het Omnisportcentrum in Apeldoorn werden gehouden, heeft Dun Hong judoka Quinn Hofman in zijn gewichtsklasse -66 kg. brons behaald.

Aan deze kampioenschappen van Nederland die door de Judo Bond Nederland werden gehouden in het Indoor Sportcentrum in Apeldoorn deden in totaal 450 judoka’s mee uit zeven districten.

Van Dun Hong was Quinn Hofman (net 13 jaar en blauwe band) de enige deelnemer en omdat hij zich als districtskampioen (hij werd twee weken terug in Beverwijk Noord-Hollands kampioen) als nummer één had geplaatst kreeg hij in zijn poule van 24 deelnemers een vrije loting in de eerste ronde.

De tweede ronde moest hij de mat op tegen Thomas Kingma van Judo A 7 uit Friesland. Hofman was veel sterker in zijn pakking en maakte een klassieke o-soto-otoshi waarbij zijn tegenstander plat op zijn rug viel: ippon.

Vervolgens in de kwartfinale tegen Jochem Dijk van JPTwente. Dit was een zware strijd die gelijk eindigde in de reguliere wedstrijdtijd. In de golden score wist Hofman al na een halve minuut een lage schouderworp te scoren en kreeg daar een yugo voor en dus winst en plaatsing in de halve finale.

Hier stond hij tegenover Axel Heeren JT Oost Groningen uit Scheemda. Dit was een technische judoka die die al enkele wedstrijden had gewonnen met een schouderworp. Ook Hofman had zijn pakking net gewisseld toen hij ook in dezelfde schouderworp trapte: ippon.

Dan de strijd om het brons. Deze ging weer tegen dezelfde tegenstander als waar hij ook in de finale van de districtskampioenschappen in Beverwijk stond namelijk Rogier de Vos van Ben Rietdijk Sport uit Velserbroek.

Tegen de verwachting in (de finale in Beverwijk was heel zwaar) wist Quinn Hofman een waza-ari te scoren met een overname op o-soto-gari en gevolgd door een houdgreep, die hij niet meer los liet.

wedstrijdformulier Quinn NJK 2016

Het is voor Quinn Hofman de eerste keer dat hij op dit NK stond. Officieel zijn dit de Nationale Bondskampioenschappen voor onder 15 jaar omdat ook in Nederland woonachtige judoka’s die lid zijn van een Nederlandse club en een geldig JBN paspoort hebben aan die toernooi mogen mee doen. Dit in tegenstelling tot de leeftijdsgroep -18, -21 en de senioren die alleen voor Nederlandse judoka’s toegankelijk zijn.

Dit maakt het toernooi voor deze leeftijdsgroep allen nog maar sterker en dus is het een hele prestatie om als dertienjarige in je eerste toernooi op dit niveau meteen een prijs te pakken.

Ook volgend jaar mag Quinn Hofman weer aan dit toernooi meedoen als hij zich weer plaatst. De kansen zijn dan veel groter op een nog hogere klassering, want van alle deelnemers waren Hofman en nog één andere judoka van het geboorte jaar 2003 terwijl de rest oudstejaars was en dus volgende jaar niet meer van de partij is.

Op dit NK was nog een judoka van Dun Hong actief en wel Rens Dekker die als scheidsrechter aanwezig was en bezig is met zijn stage tot nationaal scheidsrechter.

Freek Libosan

Dit bericht is geplaatst in Judo, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.