Naomi de Graaff brons op NK judo -15

SONY DSCOp de Nederlandse Kampioenschappen -15 jaar die afgelopen zaterdag 8 maart 2014 in Eindhoven werden gehouden, heeft Dun Hong judoka Naomi de Graaff in haar gewichtsklasse -40 kg. brons behaald.

 

Kayleigh Smit werd haar klasse -63 kg. zevende.

Aan deze kampioenschappen van Nederland die door de Judo Bond Nederland werden gehouden in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven deden in totaal 450 judoka’s mee uit zeven districten.

Van Dun Hong deden twee judoka’s mee: Kayleigh Smit -63 kg en Naomi de Graaff tot -40 kg.

De beste prestatie leverde Naomi de Graaff in haar nieuwe gewichtsklasse -40 kg. Ze is seizoen liefst twee gewichtsklassen opgeschoven sinds haar zilveren medaille vorig jaar op dit NK -15. En dat dit twee grote stappen zijn heeft ze afgelopen Open Nederlandse Kampioenschappen gemerkt waar ze nog duidelijk tekort kwam en buiten de prijzen viel. Langzamerhand begint ze te wennen en dat leverde op dit derde NK -15 van haar toch een podiumplaats op. In deze klasse waren liefst 27 deelneemsters…

Haar eerste partij ging tegen Rachel van de Meerberg van JC Nobel uit Schiedam.

Met twee keer een yugo met een linkse harai goshi en ook nog een straf voor haar tegenstandster kwam ze winnend uit deze partij.

SONY DSCDe tweede ronde tegen Benthe de Ridder van sportschool Geelhoed uit Middelburg die vorig jaar nog in de finale stond -36 kg, werd een tactische partij. Omdat er deze kampioenschappen strenger werd gelet op de regels voor negatief judo, wist Naomi de Graaf met een goede pakking haar tegenstandster te overpoweren en deze liep dus tegen vier achtereenvolgende straffen aan.

In de kwartfinale moest ze uitkomen tegen Isa Heideveld van Judo Ryu Muntendam.

Dit ging lange tijd gelijk op en conform de nieuwe regels werd er flink wat straffen uitgedeeld. Evenals de vorige partij was weer een gevecht om de pakking en uitkijken dat je niet inactief werd en /of buiten de mat terecht kwam. Dat ging De Graaf net even beter af en won op straffen van haar tegenstandster.

De halve finale stond ze tegenover Jennifer Dadgarporian een bekende waar ze vorig jaar in Antwerpen nog van had gewonnen. Ook dit ging weer gelijk op en aan het eind stonden ze gelijk met twee straffen. De Graaff kreeg een paar seconden voor tijd nog een straf tegen voor inactiviteit. In de GoldenScore kreeg de Graaf een straf voor buiten de mat lopen, hoewel ze dat op dat moment allebei deden. Daardoor miste ze finale!

In de strijd om de derde plaats stond ze weer tegenover een bekende Jikke Bijker van SI Edwin Steringa uit Heerenveen. Deze partij ging weer relatief makkelijk. Ze nam een aanval over en scoorde met een achterwaartse sutemi een yugo. Ook kreeg haar tegenstandster weer een straf. En zelf kreeg de Graaf er vlak voor tijd ook nog één.

Toch is dit een goed resultaat te noemen. Ze was met haar 37 kg de lichtste van de 27 deelneemsters. En dit was ook haar derde achtereenvolgende medaille op de NK’s -15 jaar.

Kayleigh Smit, 14 jaar, stond ook voor de derde keer op dit NK nu een gewicht hoger: -63 kg. Ook in deze klasse liefst 17 deelneemsters.

SONY DSCDe eerste ronde ging vlotjes met een yugo score voor een harai-goshi. Vervolgens weer een zelfde techniek met dezelfde score gevolg door een houdgreep.

Daarna stond ze tegen Mariska Verhagen. Hier scoorde ze redelijk snel een waza-ari door een uchi-mata. Gezien de vele straffen die werden uitgedeeld durfde ze niet te consolideren en besloot maar aan te blijven vallen. Totdat één van de aanvallen werd overgenomen en haar tegenstandster ook een waza-ari opleverde.. Ook nu werd er weer om onduidelijke reden een straf uitgedeeld aan Smit en ook nog vlak voor tijd, zodat dit niet kon worden ingehaald.

In de herkansing ging het weer prima tegen Anna Peters van JC Hercules uit Pey met twee keer waza-ari door een makikomi techniek stond in de strijd om de 5e/7e plaats.

Deze ging tegen een onbekende tegenstandster: Christina Heck van Mahorokan uit Maasluis.

Deze had een irritante pakking die veelal met twee handen aan één kant vast had.

Ze kreeg daarvoor we twee keer een straf maar scoorde ook een yugo ermee.

Smit moest toen vol in de aanval en kwam daarbij ongelukkig in het houdgreep terecht.

Ze bleef helaas dus steken op een 7e plaats.

Naomi de Graaff en Kayleigh Smit maken deel uit van de sinds begin dit seizoen nieuw samengestelde wedstrijdselectie van Dun Hong.

Grote foto NK 15A

Dit bericht is geplaatst in Judo, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.