Aikido

Aikido
Aikido is een relatief jonge Japanse krijgskunst, ontwikkeld door Morihei Ueshiba in het midden van de 20ste eeuw. Hij ontwikkelde aikido na verschillende andere krijgskunsten te hebben bestudeerd. Het borduurt voort op de oude Japanse budo tradities (zoals jiu jitsu en zwaardvechten).Aikido Dun Hong groepsfoto Feb 2016

In aikido wordt geweld niet met geweld beantwoord – je leert om een conflictsituatie te beheersen en te neutraliseren door in eerste instantie mee te gaan met de kracht van de aanvaller, en deze vervolgens om te buigen. Het doel van de training is om je eigen techniek en beweging te verbeteren, niet om beter te worden dan anderen. Aikido kent dan ook geen competitie. Naast “open hand” technieken wordt er in de training ook gebruik gemaakt van een houten oefenzwaard en stok.

Aikido Andries Kooijman-001

Andries Kooijman

Een aantal elementen kenmerkt het aikido:

  • Meegaan met de energie van de aanval (ai = harmonie)
  • Daarom is er weinig kracht nodig (ki = energie)
  • Lichaamsverplaatsing met cirkelbewegingen
  • Vanuit je “centrum” werken met een krachtige ademhaling en een goede lichaamshouding

Tijdens de training neem je om de beurt de rol van aanvaller (“uke”) en verdediger (“tori”) op je. De typische volgorde van een oefening is als volgt:

  • uke voert een aanval uit (een pakking, een slag of een stoot).
  • tori reageert op of ontwijkt de aanval en brengt uke uit balans.
  • tori werpt uke of controleert uke met een klem.

Lestijden
De aikidolessen voor volwassenen zijn op woensdagavond van 19:30 – 21:00 uur. Jeugdlessen (~ 10 tot ~14 jaar) zijn op maandag van 19:30 tot 20:30.
Je bent van harte welkom om te komen kijken of een paar keer mee te doen om te bezien of het iets voor jou is.

Docenten
Andries Kooijman (woensdag) en Olaf Vet/John van Tiggele (maandag).

Aikido Andries Kooijman-002Andries Kooijman beoefent aikido sinds 1995. Hij begon zijn training bij Zeemacht onder leiding van Pieter Gerrits. Sinds  2005 traint hij wekelijks bij Wilko Vriesman in Amsterdam in de lijn van Christian Tissier Shihan. Kenmerkend voor deze lijn is dat de soms ingewikkelde onderliggende principes helder en gefaseerd worden uitgelegd. Het is deze lijn die Andries in belangrijke mate gevormd heeft als aikidoka. Deze lijn draagt hij dan ook uit in zijn lessen. In 2012 heeft hij de derde dan behaald. In 2008 richtte hij de Aikikai Den Helder op, alwaar hij sindsdien les geeft. In Februari 2016 heeft hij zich bij Dun Hong aangesloten.

Organisaties
De aikidogroep van Dun-Hong is aangesloten bij de overkoepelende organisatie Aikido Nederland (AN). De AN herbergt verschillende federaties en via de huidige docenten zijn we bij twee van deze aangesloten.

Andries Kooijman is lid van de Dutch Aikikai FederationDanny Hofman is lid van Yuwakai;  Bij beide federaties wordt de aikikai stijl beoefend. Dit is de meest gangbare stijl van aikido zoals door de grondlegger ontwikkeld en door o.a.  diens zoon verder verspreid. Het hoofdkwartier van de aikikai is de Hombu Dojo in Japan. Er zijn accentverschillen tussen de verschillende federaties in hoe de bewegingen precies worden uitgevoerd,  onderwezen, en geëxamineerd, maar de overeenkomsten zijn vele malen groter – zeker voor een beginnende aikidoka. Bij beide organisaties ben je gegarandeerd van internationaal erkende graduaties.

Aikido jo-kata kinderenVoor meer informatie kun je contact opnemen met Dun Hong via info@dun-hong.nl.