Dubbel goud voor Dun Hong


Naast de reguliere judowedstrijden zijn er ook wedstrijden waarbij twee judoka’s een Kata demonstreren. Het judo kent een aantal kata’s (vormen), waarin de opgenomen judotechnieken op formele wijze dienen te worden uitgevoerd. Kata’s kunnen gezien worden als “de grammatica” of “de ruggengraat” van het judo.
Ze vormen ijkpunten voor de techniek. Het uitvoeren van kata’s is een verplicht (vanaf 2e dan) onderdeel van het zwarte band examen, maar wordt ook daarbuiten beoefend. Zo zijn er districts kata wedstrijden.

Op zondag 19 januari vonden de 8e districtskampioenschappen kata plaats in de dojo van Hajime in Alkmaar. Susan van Drimmelen en Jayde Navis, die al jaren samen trainen bij judovereniging Dun Hong uit Den Helder deden mee met het Nage no kata.
In deze kata wordt een reeks worpen gedemonstreerd die zowel links als rechts dienen te worden uitgevoerd. Om deze oefeningen met succes te kunnen uitvoeren is een goed begrip van het judo vereist. Balansverstoring en coördinatie zijn hierbij eveneens belangrijke aspecten.


Bij het Nage no Kata Go B-klasse kunnen Susan en Jayde zich een jaar lang districtskampioen van Noord Holland noemen. Zij waren met slechts 1 punt verschil van de nummer twee, het koppel die het meest nauwkeurig volgens de vastgestelde richtlijnen de kata hadden uitgevoerd.

 

Dit bericht is geplaatst in Judo, Kata, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.