Jiu Jitsu

Hoe is het allemaal ontstaan?

De mens heeft altijd gezocht naar middelen om zich met of zonder wapens te kunnen verweren tegen aanvallers. Vast staat dat in de recente geschiedenis (250 jaar geleden) het Jiu Jitsu door de Japanners met perfectie en graagte beoefend werd. Jiu Jitsu betekent letterlijk meegaande of zachte, soepele technieken. Verdedigen door mee te gaan met de bewegingen van de aanvaller.

Jiu Jitsu is in zijn oervorm de hardste, zuiver op het doden van de aanvaller, gerichte strijdwijze, een verdedigingstechniek die de capaciteiten van de zwaardvechter aanvulde. Jiu Jitsu zit vol met technieken zoals: afweren, klemmen, stoten, schoppen, worpen, slagen naar de gevoelige delen van het lichaam van de aanvaller.

Het aanleren van Jiu Jitsu heeft tot doel om je vaardig, weerbaar en wendbaar te maken en je technieken te leren om je te verdedigen.

Voorbereiding

Ga je Jiu Jitsu beoefenen dan heb je een voorbereidingsperiode die wordt verdeeld in twee etappes. De eerste etappe dient voor het ontwikkelen van de eigenschappen die de basis vormen van de sportprestatie. Door het verbeteren van de motorische basiseigenschappen verhoog je de functionele prestatiemogelijkheden van het organisme.

De tweede etappe gaat de periode vooraf met als doel de opbouw van de conditie. Wat de veelzijdigheid van het Jiu Jitsu betreft als lichaamstraining in het kader van de lichamelijke ontwikkeling is er geen enkele sport die zo in alle onderdelen aan deze eisen voldoet.

Aan Jiu Jitsu doen

Jiu Jitsu is prima om te gaan doen als je je wat zekerder wilt voelen, logische handelingen die je een stuk zelfvertrouwen kunnen geven. Vooral voor vrouwen en meisjes, zij zijn immers meestal het slachtoffer van seksueel geweld en van verdere ongewenste intimiteiten, is Jiu Jitsu als zelfverdediging aan te raden.

Jiu Jitsu is vrouwvriendelijk en als je na het lezen van dit verhaal geïnteresseerd bent geraakt hoef je alleen nog maar de weg naar de dojo te vinden, je schoenen en sokken uit te doen om daarna blootsvoets op de tatami te stappen. Paraat en weerbaar tegen de grootste vijand van de mens: “DE MENS”.