Naomi de Graaff Nederlands Kamioen

Op de Nederlandse Kampioenschappen -15 jaar die zaterdag 10 maart 2012 in Eindhoven werden gehouden, heeft Dun Hong judoka Naomi de Graaff in haar gewichtsklasse de Nederlandse titel behaald.

 

 

 

 

Dit is voor het eerst sinds 2004 dat er een judoka van Dun Hong een Nederlands Kampioenschap behaalt: toen was de nu gestopte Thijs Dekker de beste van Nederland in het zwaargewicht -17 jaar.

Aan deze kampioenschappen van Nederland die door de Judo Bond Nederland werden gehouden in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven deden in totaal 440 judoka’s mee uit zeven districten.

Van Dun Hong deden drie judoka’s mee: Max Ouwens (-46 kg.) Kayleigh Smit (-52 kg) en Naomi de Graaff (-32 kg en de lichtste klasse bij de meisjes).

Max Ouwens won zijn eerste partij met een vol punt binnen de minuut met een linkse tai-otoshi.

De tweede partij ging echter ongelukkig verloren. Bij een afgeslagen aanval kwam jij in een verwurging terecht waarbij het vergat af te kloppen en enkele tellen het bewustzijn verloor. Daarbij had hij automatisch verloren. En op advies van de aanwezige bondsarts Arnold Brons heeft coach Libosan hem uit het toernooi gehaald. Heel jammer, want er zat meer in dit toernooi.

Kayleigh Smit (12 jaar, debutant en jongstejaars op dit NK) startte met een handicap: ze was bij de weging te licht bevonden. Ze was de hele week ziek geweest en afgevallen, terwijl ze toch al onder in haar gewichtsklasse zat. Nu moest ze er tenminste drie ons erbij drinken om überhaupt mee te mogen doen aan dit NK.

Dat lukte en ze stond de eerste wedstrijd tegen Sanne Vermeer die later derde zou worden in het veld van 27 (!!) deelneemsters. Ze kond geen grip krijgen op de steeds met dezelfde schouderworp aanvallende tegenstandster en verloor deze partij kansloos.

De eerste herkansingspartij ging stukken beter en won ze met een vol punt door een uchi mata.

De derde partij begon ze goed met een half punt door een O-soto-gari maar verloor ze door opgave in een verwurgingstechniek.

De beste prestatie leverde echter Naomi de Graaff die ook nog eens de lichtste was (29,8 kg) in haar gewichtsklasse -32 kg. Ze was het hele seizoen al goed op dreef met als uitschieter de derde plaats op de Internationale Open Nederlandse kampioenschappen die ook in Eindhoven werden gehouden en waarbij ze derde werd. Ze verloor hier de halve finale van haar eeuwige rivaal Britt Koolmoes van Judo Yushi uit Hoofddorp waar ze vervolgens ook in de finale van het districtskampioenschap na verlenging met 2-1 op scheidsrechterlijke beslissing van verloor. Gezien de loting was de verwachting van coach Libosan dat ze elkaar voor de verandering wel weer eens in de finale zouden kunnen tegen komen.

De eerste partij stond ze tegenover Vera de Lacombe van Gosh Sport uit Rotterdam. Hier scoorde ze snel een waza-ari gevolgd door twee keer een yugo: alle drie met een linkse heupworp. Ze maakte de partij af met een tweede waza-ari door een overname techniek.

De tweede partij tegen Annabelle Heuvelmans van SI Ooms uit Gilze was echter snel klaar: binnen vijf seconden maakte Naomi de Graaff met vol punt door een linkse o-uchi-gari.

De halve finale stond ze tegenover een andere bekende judoka: Sabine Hoogland van Rietdijk Sport uit Velserbroek. Doordat bij beide judoka’s de ander goed bekend was qua technieken gebeurde er eigenlijk niet veel tot vijf seconden voor tijd toen Naomi een aanval van Hoogland doorstuurde met een waza-ari als resultaat.

Dus stond ze in korte tijd voor de derde keer tegenover Britt Koolmoes die de andere poule overtuigend de beste was.

Dit werd een kopie van de districtsfinale waarbij ze elkaar geen duimbreed toegaven. Wel kreeg Koolmoes een waarschuwing voor passiviteit (wel een straf maar geen tegenscore) en moest de verlenging de doorslag geven.

Hier ging de Graaf op advies van coach Libosan nog een tempo hoger draaien wetende dat Koolmoes voor dit toernooi enkele kilo’s was afgevallen wat uiteindelijk toch kracht kost.

Nu wist de Graaff drie keer een kinza te scoren met een linkse tai-otoshi en dat opgeteld bij de eerste shido was voldoende voor de beslissing scheidsrechters met 2-1.

Met deze prestatie mag Naomi de Graaf zich nu Nederlands kampioen noemen en ook de komende twee jaar mag ze net als Kayleigh Smit nog in deze klasse uit komen.

Naomi de Graaff maakt deel uit van de sinds begin dit jaar nieuw samengestelde jeugdwedstrijdselectie van Dun Hong waarin opgenomen zijn alle talenten van 7 – 12 jaar. Daar lopen nog meer jeugdige talenten rond die het spoor van de Graaff gaan volgen.

Ook zijn er plannen bij Dun Hong om met de meest getalenteerde judoka’s weer een toernooi in België te bezoeken dit seizoen.

De prestatie van Max Ouwens op de districtskampioenschappen en de deelname op dit NK hebben voor hem nog een leuk gevolg: hij is uitgenodigd deel te nemen aan de wekelijkse Talententrainingen JBN van West-Nederland die in Haarlem worden gehouden en die onder leiding staan van de Talentencoach Ronald Joorse. Hij is nu de tweede aspirant van Dun Hong die aan deze trainingen mag mee doen naast Igor Geervliet die zich vorig jaar al wist te plaatsen.

Komend weekend doen weer enkele judoka’s mee aan de districtskampioenschappen -17 jaar waar per gewichtsklasse slechts twee NK kwalificatie zijn te behalen

Dit bericht is geplaatst in Judo, Nieuws. Bookmark de permalink.