Verslag OHK 2012

Open Helderse weer goed verlopen

Zes prijswinnaars voor Dun Hong

Afgelopen weekend is de jubileumeditie van de Open Helderse weer gehouden en ondanks de moeizame voorbereidingen en de grote onzekerheid of het nu wel of niet door kon gaan, is het uiteindelijk toch gelukt. En nog niet eens zo slecht ook. Er hadden toch nog wat buitenlandse verenigingen ingeschreven: uit Hongarije, Frankrijk en Duitsland zodat het predicaat internationaal gestand bleef.

Maar ondanks alles hadden er wel 650 Nederlandse deelnemers ingeschreven. Op zondag gooide een zware storm toch wat roet in het eten met een aantal afzeggingen, zodat er flink aan de poules moest worden gesleuteld om een werkbaar geheel te krijgen. We hebben het hele weekend moeten uitleggen aan de diverse coaches en belangstellenden hoe het nu zat met het late organiseren en waarom de “buitenlanders” er niet waren.

Wij als Dun Hong hebben aan het eind van vorig jaar een datum geprikt die een week later was dan in 2011 omdat we niet het risico wilden lopen om weer gelijk met een Grand Prix in Nederland een toernooi te moeten organiseren, wat in zou houden, minder deelnemers, minder publiek, minder scheidsrechters.

De Deens Nationale Judo Bond had voor dit jaar echter hetzelfde weekend aangehouden als vorig jaar en dat in de nationale agenda gezet. En… op het zelfde weekend als de Open Helderse hun jaarlijkse grote Internationale toernooi gepland HillerØd International Judo Cup 2012 gepland. Dus met grote spijt moesten ze voor de Open Helderse afberichten. Dat scheelde met vorig jaar dus bijna zestig Deense deelnemers!!!

De meeste Duitse clubs hadden de Westduitse kampioenschappen die in Bochum werden gehouden: en daarom was de bij ons bekende Jürgen Wagner van PSV Bochum er niet bij, net als de andere clubs uit die omgeving. De Belgische clubs hadden allemaal hun competitieverplichtingen en schreven dus ook niet in.

Een schone taak voor de nieuwe commissie OHK om tijdig de buitenlandse clubs te berichten over de nieuwe datum en niet alleen de clubs maar ook de nationale bonden. Maar ik heb begrepen dat daar nu al aan wordt gewerkt. Het toernooi zelf verliep gladjes. Geen uitloop, geen blessures van ernstige aard. Vrijwel geen incidenten. Beter kan eigenlijk niet.

En op de meeste matten ook nog mooi judo. Er waren enkele matjury’s die de poules nauwelijks konden bijhouden vanwege de vele ippons die er werden gescoord. Niet zo gek dat we beide dagen voor liepen op het schema en ruim op tijd klaar waren.

Van de kant van Dun Hong is er een redelijke score uitgekomen. Omdat door blessures, varen, en werkzaamheden er geen “senioren” hadden ingeschreven, was de hoop gevestigd op de jeugd. Die heeft het prima gedaan.

Topper dit weekend was natuurlijk Jamie Pitstra in de klasse -27 kg bij de A-pupillen die zijn tegenstanders alle hoeken van de mat liet zien. In de finale gaf hij zijn tegenstander een enorm punt onder applaus van de toeschouwers.

Bij de B-pupillen waren Quinn Hofman en Jayde Navis die een prima prestatie leverden met een tweede plaats.
Een derde plaats was er voor Naomi de Graaff die nu regelmatig in bij de jeugd -15 in de -36 kg klasse zal uitkomen, maar daar met haar 33 kg. nog even aan moet wennen. En de pech had direct in de eerste ronde tegen haar eeuwige rivaal Britt Koolmoes van Judo Yushi kwam te staan, waarvan ze in de finale van het NK nog had gewonnen. Nu werd het een gelijk opgaande strijd die na een golden score door Koolmoes werd gewonnen, waardoor Naomi niet verder kon komen dan de derde plek.
Ook Igor Geervliet nam afscheid van de 55 kg. klasse met een derde plek en gaat het nu verder proberen in de -60 kg. klasse. Ook hij verloor in de eerste ronde een wedstrijd en kon niet verder komen dan brons. Natasha Louwe begint ook beter te draaien en pakte bij de meisjes -36 kg. achter Jayde Navis de derde plek.
De overige deelnemende judoka’s deden wel goed mee maar kwamen niet in de buurt van de prijzen.

Veel toernooien draaien is het advies. Wedstrijdervaring krijg je alleen als je wedstrijden draait. Daar is toch een andere spanning dan tijdens de trainingen. En…… alle trainingen bezoeken die beschikbaar zijn en waar je naar toe mag. Ook bij de jongste jeugd zijn er veel clubs waar de kinderen drie keer in de week trainen, dus er zal hard gewerkt moeten worden om bij te blijven.

De coaches Freek Libosan, André Bais en Demelza Bais

Alle uitslagen:
Uitslagen Open Helderse judo Kampioenschappen (OHK) zaterdag 24 november 2012
Uitslagen Open Helderse judo Kampioenschappen (OHK) zondag 25 november 2012

 

Dit bericht is geplaatst in Judo, Nieuws, OHK 2012 met de tags , , . Bookmark de permalink.