Naomi de Graaff Zilver op NK Judo; Kayleigh Smit vijfde

Op de Nederlandse Kampioenschappen -15 jaar die zaterdag 9 maart 2013 in Eindhoven werden gehouden, heeft Dun Hong judoka Naomi de Graaff in haar gewichtsklasse zilver behaald. Vorig jaar behaalde de Graaff in deze klasse de titel en nu was ze er weer vlak bij. Kayleigh Smit werd haar klasse -57 kg. vijfde.

SONY DSC

Aan deze kampioenschappen van Nederland die door de Judo Bond Nederland werden SONY DSCgehouden in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven deden in totaal 450 judoka’s mee uit zeven districten.

Van Dun Hong deden twee judoka’s mee: Kayleigh Smit (-57 kg) en Naomi de Graaff (-32 kg en de lichtste klasse bij de meisjes).

 

Kayleigh Smit (13 jaar, voor de tweede keer op dit NK) startte met een handicap: ze had vorig weekend bij een competitieronde van het jeugdteam een enkelblessure opgelopen en had de hele week niet kunnen trainen. In haar gewichtsklasse hadden liefst 27 meisjes zich geplaatst die allemaal voor de prijzen gingen.

De eerste ronde was ze vrijgeloot als districtskampioene.

De tweede ronde stond ze tegen Anouk Behrendt en deze werd gewonnen met een waza-ari door een binnenwaartse beenworp waar ze een waza-ari kreeg (=half punt).

SONY DSCDaarna stond tegenover Christian Heck voor een plaats in de halve finale. Ook deze werd gewonnen. Weer met een waza-ari door dezelfde worp, een beenworp binnendoor.

Voor een plaats in de finale stond ze tegenover Iris van Sommeren. Smit ze scoorde weer maar kreeg net niet voldoende waardering voor de worp. Even later kwam ze in een houdgreep terecht waar ze niet meer uit kwam.

In de strijd om de derde plaats kreeg ze maar geen grip op haar tegenstandster en liep tegen een yugo op. En in haar jacht om deze score op zijn minst gelijk te trekken liep ze nog eens tegen een yugo op vlak voor tijd. Een vijfde plaats was het resultaat.

De beste prestatie leverde echter Naomi de Graaff) in haar gewichtsklasse -32 kg. Ze was het hele seizoen al goed op dreef met als uitschieter de derde plaats op de Internationale Open Nederlandse Kampioenschappen die ook in Eindhoven werden gehouden en waarbij ze derde werd.

Ze was als regerend kampioene rechtstreeks geplaatst en had ook een vrije eerste ronde.

Haar eerste partij in de volgende ronde tegen Anouk Weytmans uit Limburg werd een walk-over doordat deze zich had teruggetrokken.

In de kwartfinale moest ze uitkomen tegen Meggie van Hoof van de JV Venray. Dit ging lange tijd gelijk op en pas in de Golden Score wist ze met een sutemi een yugo te scoren.

De halve finale stond ze tegenover een bekende Marit de Winter van Rietdijk Sport uit Velserbroek. Nu kwam de Graaff pas goed op gang en scoorde een waza-ari met o-uchi-gari. Ze maakte de partij schitterend af met een vol punt door een de-ashi-barai (beenveeg).

De finale stond ze tegenover een ander opkomend talent Isabel Wiebers van Bos Judo, ook hier uit Noord-Holland.SONY DSC

Dit weer een heel spannende gelijkopgaande strijd. Ze kregen beiden een shido (straf) voor inactiviteit. Wiebers scoorde een yugo maar kreeg ook twee straffen aan haar broek waardoor het weer gelijk was. De Golden Score ging ook gelijk op dus moesten de scheidsrechters de beslissing brengen en die viel met 2-1 in het nadeel uit van de Graaff.

Toch is dit een goed resultaat te noemen. De meeste judoka’s in deze leeftijdsklasse komen niet twee keer achter elkaar uit in dezelfde gewichtsklasse en zeker niet twee keer achter elkaar in de finale.

Kayleigh Smit en Naomi de Graaff mogen ook de komende twee jaar nog in deze leeftijdsklasse uit komen.

Uitslagen NK Jongens en Meisjes -15 jaar
Medaillelijst

Naomi de Graaff maakt deel uit van de sinds begin dit seizoen nieuw samengestelde jeugdwedstrijdselectie van Dun Hong waarin opgenomen zijn alle talenten van 7 – 14 jaar. Daar lopen nog meer jeugdige talenten rond die het spoor van de Graaff gaan volgen.

Ook zijn er plannen bij Dun Hong om met de meest getalenteerde judoka’s weer een toernooi in Antwerpen in België te bezoeken dit seizoen.

Ook blijft de oproep staan voor oud-judoka’s die deze groep willen komen versterken. Dit geldt overigens ook voor de oudere groep wedstrijdjudoka’s die ook nog wel sparingpartners kan gebruiken.

Dit bericht is geplaatst in Judo, Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.